Αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος
Σεμινάριο
Λογιστικής & Φορολογίας
Εκπαίδευση επαγγελματιών με πρακτική προσέγγιση
Το περιεχόμενο των ενοτήτων εξετάζεται τακτικά και προσαρμόζεται αναλόγως, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια των εκπαιδευόμενων.
Εισηγητής: Καραμάνης Κωνσταντίνος
Η ενότητα αυτή έχει ειδικά σχεδιαστεί και απευθύνεται σε όσους εκπαιδευόμενους δεν έχουν επαρκείς βάσεις στη διπλογραφική λογιστική. Συγκεκριμένα, η ενότητα αυτή έχει σκοπό να υπενθυμίσει στον εκπαιδευόμενο βασικές έννοιες και αρχές της διπλογραφικής λογιστικής μεθόδου, την έννοια της αρχής του δουλευμένου σε αντιδιαστολή με την ταμειακή βάση και τις εγγραφές προσαρμογής. Στη συνέχεια γίνεται μια εισαγωγή στην Κατάσταση Μεταβολής Καθαρής Θέσης και ακολούθως παρουσιάζεται η λογιστική των αποθεμάτων και των ενσώματων παγίων. Αναλυτικά το περιεχόμενο έχει ως εξής:
- Έννοια της Λογιστικής και ορισμός των στοιχείων των λογιστικών καταστάσεων
- Λογιστική ισότητα, διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και λογιστικές καταστάσεις
- Βασικές έννοιες και ορισμοί
- Αρχή δουλευμένου, ταμειακή βάση, εγγραφές προσαρμογής
- Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης (ΚΜΚΘ)
- Αγορές, κόστος πωληθέντων και αποθέματα
- Λογιστική ενσώματων παγίων
Σημείωση
Όσοι ενδιαφερόμενοι για το Σεμινάριο επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους πάνω στη λειτουργία του λογιστικού κυκλώματος [αναγνώριση λογιστικών γεγονότων, καταγραφή αυτών στα λογιστικά βιβλία (ημερολόγιο και καθολικό), κατάρτιση ισοζυγίου και σύνταξη λογιστικών καταστάσεων], προ της έναρξης του προγράμματος, μπορούν να έρθουν σε επαφή απευθείας με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Σεμιναρίου καθηγητή κ. Καραμάνη στο c.caramanis@aueb.gr
Η ενότητα 0.Β είναι προαιρετικής συμμετοχής και έχει δύο μέρη, που παρουσιάζονται σε δύο ημερήσια σεμινάρια βιωματικής μάθησης. Δεν υπάρχει χρέωση για τους εκπαιδευόμενους που θα παρακολουθήσουν την ενότητα αυτή.
Συναισθηματική νοημοσύνη και επικοινωνία
Εισηγητής: Ιορδάνογλου Δήμητρα
Το πρώτο μέρος έχει ειδικά σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις δεξιότητες επικοινωνίας του επαγγελματία και την αποτελεσματική διαχείριση συναισθημάτων, όπως ο θυμός, στον επαγγελματικό χώρο. Πιο αναλυτικά, εξετάζεται η εξής θεματολογία:
- Η έννοια της προσωπικής αποτελεσματικότητας (συναισθηματική νοημοσύνη, αυτοεπίνγωση-αυτοδιαχείριση-κοινωνική επίγνωση – διαχείριση σχέσεων).
- Ο ρόλος των συναισθημάτων στον εργασιακό χώρο (θυμός: αίτια και τρόποι διαχείρισης).
- Ενσυναίσθηση (ο ρόλος της ενσυναίσθησης στην επικοινωνία, διαχείριση πελατείας με ενσυναίσθηση, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία).
- Διαχείριση σχέσεων (στυλ συμπεριφοράς στις διαπροσωπικές σχέσεις, επιθετική-παθητική-διεκδικητική συμπεριφορά, παίγνια ρόλων).
- Επικοινωνία στην ομάδα (στάδια ανάπτυξης ομάδων, ροή πληροφοριών, βιωματική δραστηριότητα).
Διαπραγματεύσεις και επίλυση διαφωνιών
Εισηγητής: Καπουτσής Ηλίας
Το αντικείμενο του δεύτερου μέρους της ενότητας έχει σαν σκοπό να εισάγει τους επιμορφούμενους στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με σκοπό τη δημιουργία επωφελών εκβάσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για λειτουργική μελλοντική συνεργασία των μερών. Τα περιεχόμενα της ενότητας συνοψίζονται στα εξής:
- Εργαλεία ανάλυσης ενδιαφερόντων, προτεραιοτήτων και δύναμης διαπραγματευόμενων μερών.
- Βασικές διαπραγματευτικές παγίδες στη διαπραγμάτευση και αντίδοτα.
- Αποτελεσματική άσκηση επιρροής.
- Διαφωνίες και τρόποι επίλυσης σε δια ζώσης και εξ αποστάσεως ομάδες εργασίας.
- Προσομοίωση διαπραγμάτευσης μέσω άσκησης υπόδησης ρόλων (role plays).
Εισηγητές: Καραμάνης Κωνσταντίνος, Βρουστούρης Παναγιώτης, Σαμαράς Δημήτριος ή Ντότσιας Στέλιος
Η Λογιστική είναι κεντρικός πυλώνας και το Πρόγραμμα εστιάζει στο Λογιστικό Πλαίσιο Ατομικών Καταστάσεων του ν. 4308/14 (ΕΛΠ), όπως αυτό περιγράφεται στα άρθρα 1 έως 3, 16 έως 23 και 25 έως 30 του ν. 4308/2014, καλύπτοντας με πληρότητα τόσο τα απλογραφικά όσο και τα διπλογραφικά βιβλία. Αναλύονται και εξηγούνται με τη χρήση πρακτικών παραδειγμάτων-ασκήσεων οι κανόνες περί αναγνώρισης και επιμέτρησης των στοιχείων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, αλλά και σύνταξης αυτών.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Πεδίο εφαρμογής για τις λογιστικές ρυθμίσεις των ΕΛΠ, μεγέθη επιχειρήσεων και λογιστικές υποχρεώσεις υποκείμενων,
- Υποδείγματα και αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων, βασικές λογιστικές έννοιες
- Αρχική αναγνώριση και μεταγενέστερη επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, περιλαμβανομένων των προβλέψεων
- Λογιστική στοιχείων κατάστασης αποτελεσμάτων
- Λογιστική στοιχείων καθαρής θέσης
- Λογιστική ξένου νομίσματος
- Διόρθωση λαθών – μεταβολές λογιστικών πολιτικών και εκτιμήσεων
- Απλοποιήσεις και απαλλαγές, ειδικά θέματα πολύ μικρών οντοτήτων
- Λογιστική εύλογων αξιών (προαιρετική χρήση)
- Λογιστική αναβαλλόμενων φόρων – εμφάνιση στις χρηματ/μικές καταστάσεις (προαιρετική χρήση)
Εισηγητής: Νιφορόπουλος Κωνσταντίνος
Η ενότητα αυτή ασχολείται ειδικά με τις λογιστικές διαδικασίες που ακολουθούν την καταχώρηση όλων των συναλλαγών και γεγονότων της περιόδου, μέχρι και τη σύνταξη των λογιστικών καταστάσεων της υποκείμενης οντότητας. Οι διαδικασίες αυτές είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των συντασσόμενων καταστάσεων και επιβάλλονται είτε από τους λογιστικούς κανόνες είτε από την φορολογική νομοθεσία.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Χρονικός προγραμματισμός διαδικασιών σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων,
- Προπαρασκευαστικές διαδικασίες και ενέργειες για την επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων κατά την ημερομηνία του Ισολογισμού βάσει των ακολουθούμενων λογιστικών πολιτικών (αποσβέσεις- μητρώο παγίων, απομειώσεις παγίων στοιχείων – αναστροφή, αναζήτηση τυχόντων δουλευμένων εσόδων και εξόδων, διερεύνηση απαιτούμενων προβλέψεων, κλπ.),
- Διαδικασίες και οδηγίες διενέργειας φυσικής απογραφής αποθεμάτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων,
- Συμφωνίες δεδομένων των τηρούμενων λογαριασμών (γενικής λογιστικής) με τα τηρούμενα υποσυστήματα (πελάτες, προμηθευτές, συνάλλαγμα, κλπ.) και δεδομένα αρχείων τρίτων (λογαριασμοί καταθέσεων, επενδύσεων και υποχρεώσεων τραπεζών, αποθέματα εις χείρας τρίτων, κλπ.),
- Προσδιορισμός κόστους παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών (θεωρία και παραδείγματα),
- Κατάρτιση τελικού ισοζυγίου προ εγγραφών κλεισίματος και έλεγχος αυτού,
- Λογισμός φόρου εισοδήματος, τρέχοντος και αναβαλλόμενου – εμφάνιση στις λογιστικές καταστάσεις,
- Σύνταξη λογιστικών καταστάσεων από τελικό ισοζύγιο - πρακτικό παράδειγμα σε excel,
- Σύνταξη προσαρτήματος ανά κατηγορία μεγέθους οντότητας,
- Υπολογισμός Τακτικού Αποθεματικού και μερισμάτων, εγγραφές διανομής ανά νομική μορφή οντότητας,
- Κατάρτιση και ανάλυση της Κατάστασης Ταμειακών Ροών.
Εισηγητές: Γεωργόπουλος Γεράσιμος, Μασγανάς Σωτήρης, Νιφορόπουλος Κωνσταντίνος
Η ενότητα αυτή παρουσιάζει τις ρυθμίσεις της εταιρικής νομοθεσίας (ν. 2190/1920 και ν. 3190/1955), όπως ισχύουν μετά την ψήφιση του ν. 4403/2016, σύμφωνα με τις οποίες οι ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης έχουν υποχρέωση, στα πλαίσια των ετησίων χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων, να προβαίνουν σε ανάλυση της εξέλιξης, των επιδόσεων, των κινδύνων και των προοπτικών της οντότητας, και να συντάσσουν και δημοσιοποιούν την ετήσια έκθεση διαχείρισης. Εξηγούνται επίσης οι παρεχόμενες απλοποιήσεις και απαλλαγές από τη σύνταξη και δημοσιοποίηση έκθεσης διαχείρισης. Στην ίδια ενότητα εξετάζεται και το πλαίσιο δημοσιότητας των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή, όταν συντρέχει περίπτωση, στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο – ν. 3419/2005), καθώς επίσης θέματα εταιρικών μετασχηματισμών από νομική, λογιστική και φορολογική άποψη.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Συνοπτική περιγραφή, κατά τις διατάξεις του ν. 4403/2016, της πορείας και της επίδοσης της οντότητας, χρηματοοικονομικοί και μη χρηματοοικονομικοί δείκτες,
- Ανάλυση των επιχειρηματικών και λοιπών κινδύνων και των προοπτικών της οντότητας,
- Σύνταξη έκθεσης διαχείρισης – παραδείγματα,
- Απλοποιήσεις και απαλλαγές από τη σύνταξη έκθεσης διαχείρισης,
- Δημοσιότητα ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και των σχετικών εκθέσεων στο ΓΕΜΗ (ν. 3419/2005), σύμφωνα με το ν. 4403/2016 (πλαίσιο δημοσίευσης, προθεσμίες, κυρώσεις),
- Σύνταξη και δημοσιότητα έκθεσης εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες σε χρηματιστήριο εταιρείες.
- Θέματα εταιρικών μετασχηματισμών
Εισηγητής: Σαΐτης Ευθύμιος
Στην ενότητα αυτή το Πρόγραμμα αρχικά εξηγεί λεπτομερώς το πεδίο εφαρμογής του ν. 4308/2014 από φορολογική σκοπιά (άρθρο 1). Στη συνέχεια, αναλύονται οι διατάξεις του νόμου περί μεγέθους οντοτήτων, λογιστικών αρχείων και τιμολόγησης (άρθρα 2 έως 15), καθώς και οι σχετικές απλοποιήσεις και απαλλαγές που προβλέπονται στα άρθρα 30 και 39. Με μεθοδικό και ολοκληρωμένο τρόπο αναλύονται οι βασικές έννοιες, όροι και κανόνες και επεξηγείται, με πληθώρα πρακτικών παραδειγμάτων, ο τρόπος εφαρμογής τους από τον επαγγελματία Λογιστή. Ειδικά σε ότι αφορά την τιμολόγηση και τους χρόνους έκδοσης των σχετικών παραστατικών, γίνεται αναφορά στη σχέση των κανόνων αυτών με την λογιστική αρχή του δουλευμένου (λογιστικό εισόδημα), τη φορολογική αναγνώριση και το λογισμό ΦΠΑ.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Πεδίο εφαρμογής των ΕΛΠ από λογιστική και φορολογική άποψη,
- Μεγέθη οντοτήτων,
- Κανόνες περί απλογραφικού και διπλογραφικού συστήματος,
- Σχέδιο λογαριασμών ΕΛΠ – προσαρμογές στο σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ,
- Έννοια και απαιτήσεις περί αξιοπιστίας λογιστικού συστήματος,
- Λοιπές διατάξεις περί λογιστικών αρχείων,
- Ρυθμίσεις περί τιμολόγησης,
- Χρόνος έκδοσης παραστατικών πώλησης,
- Ηλεκτρονικό τιμολόγιο,
- Αυθεντικότητα και ακεραιότητα περιεχομένου παραστατικών πώλησης,
- Φορολογικοί μηχανισμοί παραστατικών λιανικής πώλησης – εξαιρέσεις και απαλλαγές,
- Συσχέτιση διατάξεων: χρόνος τιμολόγησης – χρόνος λογιστικής αναγνώρισης – χρόνος φορολογικής αναγνώρισης, για έσοδα και έξοδα.
Εισηγητές: Γιοβά Βασιλική, Σαφαρής Αθανάσιος
Η ενότητα αυτή καλύπτει τα καίρια και βασικά ζητήματα της Φορολογίας Εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος – ΚΦΕ (ν. 4172/2013) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Στόχος της ενότητας είναι να δώσει στον εκπαιδευόμενο επαγγελματία Λογιστή τις απαιτούμενες γνώσεις στην άσκηση του επαγγέλματός του. Έμφαση δίνεται στην ανάλυση της φιλοσοφίας του νόμου και του τρόπου εφαρμογής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεων και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και λοιπά σχετικά κείμενα.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων,
- Υποκείμενοι στο φόρο εισοδήματος, κατηγορίες εισοδήματος και φορολογική μεταχείριση,
- Τεκμήρια εισοδήματος, προσαύξηση περιουσίας,
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος,
- Έλεγχος φυσικών προσώπων, έμμεσες τεχνικές ελέγχου,
- Έντυπα – συμπλήρωση φορολογικών εντύπων Ε3 και Ε1.
Εισηγητές: Χαπίδης Ματθαίος, Λεβεντάκης Δημήτριος, Σαμαράς Δημήτριος
Το αντικείμενο της φορολογίας συνιστά το δεύτερο πυλώνα του προγράμματος. Έτσι, η ενότητα επικεντρώνεται στα πλέον βασικά ζητήματα της Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος – ΚΦΕ (ν. 4172/2013) που αφορούν τον επαγγελματία Λογιστή. Έμφαση δίνεται στην ανάλυση της φιλοσοφίας του νόμου και του τρόπου εφαρμογής, βάσει του κειμένου του νόμου και των ερμηνευτικών κειμένων που έχουν εκδοθεί αρμοδίως. Οι φορολογικές διατάξεις συσχετίζονται με τους λογιστικούς κανόνες και αναφέρονται τα σημεία σημαντικών διαφορών.
Στην ενότητα εντάσσεται και η έννοια των συνδεδεμένων μερών και των ενδοομιλικών συναλλαγών, βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων (arm’s length transactions). Παρουσιάζονται οι διατάξεις περί τεκμηρίωσης και γνωστοποίησης των ενδοομιλικών συναλλαγών (φάκελος τεκμηρίωσης), ώστε ο επαγγελματίας Λογιστής να είναι σε θέση να χειρίζεται τα σχετικά θέματα των υποκείμενων οντοτήτων.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Υποκείμενα του φόρου και έκταση φορολογικής υποχρέωσης,
- Έννοιες Φορολογικής κατοικίας και Μόνιμης εγκατάστασης,
- Αντικείμενο φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων,
- Απαλλασσόμενα του φόρου εισοδήματος νομικά πρόσωπα,
- Φορολογητέο εισόδημα,
- Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας,
- Φορολογικές αποσβέσεις, αποθέματα, επισφαλείς απαιτήσεις,
- Μεταφορά ζημιών,
- Ενδοομιλικά μερίσματα, υποκεφαλαιοδότηση, ενδοομιλικές συναλλαγές,
- Εκκαθάριση φόρου, συντελεστές φορολογίας και προκαταβολή φόρου,
- Παρακράτηση φόρου – απαλλαγές,
- Πλαίσιο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
- Έννοια των συνδεδεμένων μερών και των ενδοομιλικών συναλλαγών,
- Βασικές διατάξεις περί τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών,
- Μέθοδοι τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών,
- Σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης,
- Φορολογικές επιπτώσεις – Ποινές.
Εισηγητές: Καρύδα Αικατερίνη, Κορρές Λεωνίδας
Η ενότητα αυτή καλύπτει το βασικό πλαίσιο λειτουργίας του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με τον Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, ως ισχύει) και τη σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2006/112/ΕΕ). Αναλύεται η φιλοσοφία του φόρου και το σύστημα επιβολής και παρακολούθησης, οι υποκείμενοι και απαλλασσόμενοι, οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές, οι πράξεις λήπτη, οι αυτοπαραδόσεις, το δικαίωμα έκπτωσης και η PRO RATA, η συμπλήρωση της Δήλωσης ΦΠΑ και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων και άλλα συναφή θέματα. Σκοπός της ενότητας είναι η παροχή εφαρμοσμένων γνώσεων στον επαγγελματία Λογιστή, για να είναι σε θέση να χειρίζεται τα σχετικά θέματα στην καθημερινή λειτουργία μιας υποκείμενης οντότητας.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Πεδίο εφαρμογής του φόρου
- Φορολογητέες πράξεις
- Τόπος πραγματοποίησης φορολογητέων πράξεων
- Γένεση της φορολογικής υποχρέωσης, βάση επιβολής του φόρου και συντελεστές ΦΠΑ
- Απαλλαγές από το φόρο
- Έκπτωση - επιστροφή του φόρου
- Υπόχρεοι στο φόρο και οι υποχρεώσεις των υποκειμένων
- Ειδικά καθεστώτα
Εισηγητές: Κατσούλη Γκραίης, Φλούδα Κατερίνα
Η ενότητα αυτή είναι μια εισαγωγή στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της εργασίας του λογιστή. Οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν εφαρμοσμένη γνώση σε ότι αφορά την εργατική νομοθεσία, και ακολούθως εξετάζονται τα κύρια σημεία της ασφαλιστικής νομοθεσίας, η γνώση των οποίων είναι απαραίτητη στη διεκπεραίωση της καθημερινής λογιστικής εργασίας. Την ανάλυση των διατάξεων και των σχετικών υποχρεώσεων συμμόρφωσης, ακολουθεί περιήγηση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ΕΡΓΑΝΗ (προσλήψεις, αποχωρήσεις, κατάσταση προσωπικού, συμβάσεις, άδειες, αναστολή, πρόγραμμα Συνεργασία, κλπ.) και ΕΦΚΑ (ΑΠΔ, βεβαιώσεις οφειλών, ασφαλιστική ενημερότητα, κλπ.), και επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας τους.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Μορφές απασχόλησης, ωράριο εργασίας, πρόσληψη μισθωτών και συλλογικές συμβάσεις,
- Άδειες εργαζόμενων, λύση εργασιακής σχέσης,
- ΣΕΠΕ (αποστολή, αρμοδιότητες, επίλυση εργατικών διαφορών),
- Θεμελιώδεις αρχές του ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης,
- Χρόνος ασφάλισης – παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση,
- Παροχές ασθένειας,
- Ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.
Εισηγητές: Μπακάλης Ευστάθιος, Πανταζόπουλος Πέτρος
Η ενότητα αυτή παρουσιάζει τα κύρια σημεία των διατάξεων περί προστίμων για παραβιάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και των λοιπών ρυθμίσεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – ΚΦΔ (ν. 4174/2013). Ο ΚΦΔ εισήγαγε, ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φορολογικών διαδικασιών για τη φορολογική διοίκηση και τους φορολογούμενους. Το πλαίσιο φορολογικής διαδικασίας του ΚΦΔ έχει εφαρμογή σε σειρά φορολογικών αντικειμένων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, λογιστικά βιβλία και στοιχεία, εισπράξεις δημοσίων εσόδων – ΚΕΔΕ, θέματα φορολογικών ελέγχων φυσικών προσώπων και έμμεσων τεχνικών, μεταξύ των οποίων φορολογικές δηλώσεις, παραγραφή και εκτέλεση, καθώς επίσης φορολογικές κυρώσεις και ενδικοφανής προσφυγή). Στόχος της ενότητας είναι να δώσει στον επαγγελματία Λογιστή τις απαιτούμενες γνώσεις, ενόψει των σοβαρών οικονομικών και νομικών συνεπειών όλων των ανωτέρω θεμάτων, ώστε να χειρίζεται με ασφάλεια τα σχετικά θέματα.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας παρατίθεται ακολούθως.
- Πεδίο εφαρμογής ΚΦΔ – έννοιες και ορισμοί,
- Φορολογικό μητρώο – Αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας,
- Τήρηση βιβλίων και στοιχείων,
- Υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων,
- Προσδιορισμός φόρου – Αλληλέγγυα ευθύνη,
- Τόκοι και πρόστιμα,
- Εγκλήματα φοροδιαφυγής – ποινικές κυρώσεις
Εισηγητές: Μπακάλης Ευστάθιος, Πανταζόπουλος Πέτρος
Η ενότητα αυτή παρουσιάζει τα κύρια σημεία των διατάξεων περί φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – ΚΦΔ (ν. 4174/2013).
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας παρατίθεται ακολούθως.
- φορολογικές δηλώσεις, παραγραφή και εκτέλεση,
- φορολογικές κυρώσεις και ενδικοφανής προσφυγή.
Εισηγητής: Κόλλια Άννα
Η ενότητα αυτή παρουσιάζει τα βασικά θέματα στη φορολογία ακινήτων για φυσικά πρόσωπα. Αναλυτικά η ενότητα εξετάσει την παρακάτω θεματολογία:
- Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων
- ΕΝΦΙΑ (δήλωση - προσδιορισμός φόρου, απαλλαγές-εκπτώσεις, αναστολή πληρωμής ΝΠ
- ΕΦΑ (υποκείμενοι, απαλλαγές)
Εισηγητές: Χαπίδης Ματθαίος, Λεβεντάκης Δημήτριος
Στην ενότητα αυτή αρχικά εξηγείται η έννοια και οι διαφορές της λογιστικής και της φορολογικής βάσης και παρουσιάζονται οι σχετικές ρυθμίσεις – απαιτήσεις της νομοθεσίας. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ο τρόπος παρακολούθησης των δύο βάσεων, όπως απαιτεί το άρθρο 3 των ΕΛΠ, μέσω του λογιστικού συστήματος (με εγγραφές ή με άλλους τρόπους), και τελικά καταχώρησής τους στα φορολογικά έντυπα. Περαιτέρω, εξετάζεται, με πρακτικά παραδείγματα, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (Ν.Π.) και νομικών οντοτήτων.
Αναλυτική περιγραφή της ύλης της ενότητας:
- Μόνιμες και προσωρινές διαφορές,
- Σύστημα παρακολούθησης λογιστικής και φορολογικής βάσης,
- Δήλωση προσωρινών διαφορών στο Ε3, Δήλωση μόνιμων διαφορών (φορολογική αναμόρφωση) στο σχετικό έντυπο («Κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης»), μεταφορά στο έντυπο Ν,
- Υπολογισμός οφειλόμενου φόρου,
- Πρακτικά παραδείγματα.