Επιστημονική Ομάδα Προγράμματος – Εισηγητές
Σεμινάριο
Λογιστικής & Φορολογίας
Εκπαίδευση επαγγελματιών με πρακτική προσέγγιση
Εισηγητές
Από το έτος 2022-23, την ομάδα των εισηγητών ενισχύουν τρεις διακεκριμένοι και έμπειροι επαγγελματίες με πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία:
- Γεωργόπουλος Γεράσιμος (ΓΕΜΗ, εταιρικοί μετασχηματισμοί, κλπ)
- Μαυρομάτης Λευτέρης (Λογιστική)
- Ντότσιας Στέλιος (Λογιστική)
Ο Κωνσταντίνος Καραμάνης ήταν πρόεδρος της ομάδας εργασίας που συνέταξε το ν. 4308/2014 (ΕΛΠ). Υπό την προεδρία του εκπονήθηκε το κείμενο των ΠΟΛ 1003/2014 και άλλων σχετικών αποφάσεων ή εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και το κείμενο της Λογιστικής Οδηγίας της ΕΛΤΕ για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Έχει θητεύσει ως μέλος του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ) της ΕΛΤΕ και ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως ορκωτός λογιστής, μέλος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (1988-1993).
Διδάσκει μαθήματα στο χώρο της Λογιστικής και Ελεγκτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) από το 1999, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και θέματα εφαρμογής λογιστικών προτύπων σε επαγγελματικά σεμινάρια. Διευθύνει το μακροχρόνιο σεμινάριο «Εκπαίδευση Επαγγελματιών στη Λογιστική και Φορολογία: Πρακτική προσέγγιση» και σειρά σεμιναρίων σε Λογιστική και Φορολογία εξ αποστάσεως στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επί τριετία στο πανεπιστήμιο του Manchester (μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού, 1996-1999).
Έχει συγγράψει τρία εγχειρίδια για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για επαγγελματίες και ένα σύγγραμμα Ελεγκτικής για επαγγελματίες και φοιτητές, ένα κεφάλαιο σε διεθνή τόμο για τη Λογιστική και την Ελεγκτική στην Ελλάδα και μια μονογραφία για την επίπτωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Είχε κεντρικό ρόλο στη μετάφραση των Διεθνών Προτύπων Ελέγχου στην ελληνική γλώσσα.
Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών εργασιών σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά και το έργο του έχει τύχει ανάλογης αναγνώρισης βάσει του συστήματος ετεροαναφορών. Βραβεύθηκε το 2016 από την American Accounting Association με το βραβείο «Notable Contributions to the Auditing Literature Award», ως «αναγνώριση ερευνητικού έργου εξαιρετικής αξίας με σημαντική συνεισφορά στην εκπαίδευση, πρακτική και έρευνα».
Ο Ματθαίος Χαπίδης είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (M.Sc. in International Trade and Finance, 1991), από το Lancaster University, της Μ. Βρετανίας. Επιπλέον είναι κάτοχος των επαγγελματικών τίτλων σπουδών Diploma in International Financial Reporting by ACCA (2006) και Advanced Diploma in International Taxation (ADIT) by the Chartered Institute of Taxation (CIOT) (2023). Από το έτος 2000 εργάζεται στην Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αντικείμενο την σύνταξη φορολογικών διατάξεων και την γνωμοδότηση επί θεμάτων που άπτονται της άμεσης φορολογίας, ενώ από το Μάρτιο του 2020 κατέχει τη θέση του Προϊσταμένου στο Τμήμα Νομικών Προσώπων. Στο παρελθόν, από το 1994 μέχρι το 2000, είχε εργαστεί στο ελεγκτικό τμήμα στην Pricewaterhousecoopers.
Ασχολείται με την επιμόρφωση ενηλίκων από 2004 μέχρι σήμερα σε θέματα άμεσης φορολογίας και λογιστικής σε διάφορους φορείς (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α), Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία της ΑΑΔΕ (ΦΟ.ΤΑ.), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιδιωτικά Κέντρα Επιμόρφωσης Ενηλίκων). Έχει συγγράψει αρκετά συγγράμματα και σημειώσεις, στο πλαίσιο επιμόρφωσης εκπαιδευμένων και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και συνέδρια φορολογικού περιεχομένου. Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και συμμετέχει σε επιτροπές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως εκπρόσωπος και εθνικός εμπειρογνώμονας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ).